Funktionsdesign på mobiltelefoner

Att ha en snygg och tilltalande design är viktigt oavsett vilken teknisk produkt som säljs. Till stor del köper konsumenten med ögonen. Detta inte minst då funktionerna är relativt lika på många av de mer avancerade modellerna av mobiltelefoner.

pensionär använder mobiltelefonSamtidigt har tillverkarna insett att det finns en fördel att fokusera på en funktionell design för att nå vissa specifika kundgrupper. Ett exempel är den modell som ofta går under namnet ”Senior Telefon”. Dessa är ganska lika i utseende mot en bärbar hemtelefon. Detta med stora tydliga knappar samtidigt som navigeringen är extremt enkelt och tydlig. Dessa telefoner har sällan mängder av extrafunktioner utan här är det enkelhet och funktionalitet i fokus. En extrafunktion som i vissa fall finns är ett larm som kan aktiveras via telefonen. Genom att hålla in en stor (ofta röd) knapp ringer telefonen upp förprogrammerade telefonnummer till någon svarar. Detta samtidigt som ett SMS skickas ut till dessa nummer med ett förvalt budskap. En extra säkerhet för de som enkelt vill kunna komma i kontakt med anhöriga vid exempelvis fall eller sjukdom.

En annan funktionsdesignad telefonmodell är den som har fokus på hållbarhet. Dessa är sällan estetiskt tilltalande men det är inte heller dess primära syfte. Ett exempel är CAT B100 som tål riktigt tuffa tag. Just denna är IP67-certifierad, vattentät, dammtät och slagtålig. Perfekt för de som jobbar utomhus och utsätter telefonen för en hel del påfrestningar. Dessutom har den inte touchscreen vilket underlättar navigering för de med handskarna på. Funktionsdesign på mobiltelefoner